Miks me sööme?

Me sööme peale nälja ja eluspüsimise veel mitmel muul põhjusel. Kuna tänapäeval on toit tihti kättesaadav nii päeval kui ka öösel, võibki süüa näiteks harjumusest ja isegi siis, kui nälga pole. Toit pakub meile meelelist naudingut ja see võib ajendada sööma isegi siis, kui selleks puudub kehaline vajadus. Söömist mõjutavad ka paljud psühholoogilised tegurid…

Loe lisa…

Tervise Arengu Instituudi toidusoovitused ja toidupüramiid

Tervise Arengu Instituudi (TAI) toidusoovitustes juhindutakse toitumissoovitustest ehk inimese toiduenergia ja toitainete vajadusest. Toidusoovituste andmisel lähtutakse ka Eesti inimeste toitumisharjumustest ja võimalustest. Soovitustes esitatu jälgimisel on tagatud organismi kasv ja funktsioneerimise vajadus tänapäeva seisukohtade põhjal ja seeläbi väheneb võimalik tasakaalustamata toitumisest tingitud haiguste risk. Loe lisa…

Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni toitumisjuhised

Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETTA) toitumisjuhised baseeruvad uutel Põhjamaade ja Eesti toidusoovitustel, kuid soovitatakse suuremas koguses köögi- ja kaunvilju, vähem kartulit ning lisaks soovitatakse igapäevaselt hapendatud tooteid ja maitsetaimi. Nende järgi toitudes on menüü tasakaalus ja tervislik, kontrollitud NutriData toitumisprogrammiga. Juhised on mõeldud segatoidulisele tervele inimesele, terviseprobleemide korral peab lähtuma individuaalsetest vajadustest. Loe lisa…

Tervisliku toitumise põhimõtete järgimine on jõukohane kõigile. Kui loed läbi järgnevad reeglid ja võtad need toitumisel aluseks, toimidki juba õigesti. Loe lisa…

Neid nõuandeid järgides on sinu toidulaud energiat andev, tervist toetav ja kehakaalu normaliseeriv. Loe lisa…

15 kokkuvõtvat märksõna kaalulangetajale… Loe lisa…

Missugune peaks olema õige kaalulangetaja dieet ja toitumisreeglid? Dieet peab töötama pikaajalises plaanis. Kohesed tulemused võivad olla vapustavad, kuid tavaliselt need ei püsi. Normaalne kaalukaotus on 2,5 – 4,5 kg kuus. Ei tohi tunda nälga. Süüa peab saama piisavalt, kuid rohkem tuleb pöörata tähelepanu sellele, mida süüa. Loe lisa…

Toitumisspetsialistid jagavad kaalualandamisega seotud müüte, annavad nõuandeid, kuidas tervislike valikute tegemine enda jaoks lihtsamaks muuta ning vältida eestlaste toidulaua suurimaid vaenlaseid. Nõu annavad toitumisnõustajad Elle Kalamägi, Kadri Põlder, Kristel Vokk ja TTÜ toitumisinstituudi emeriitdotsent Tiiu Liebert Kuna kaalualandmise puhul on tähtsaim roll toitumisel (60–70% kaalukaotusest on reguleeritav toitumisega ning ülejäänud füüsilise aktiivsusega), siis on esmatähtis teada, millised toiduained märkamatult vöökohta kasvatavad. Loe lisa…

Portsjonite suurused. Loe lisa…

Päevane portsjonite arv. Portsjonite arvud toidugrupiti vastavalt soovituslikule energia (kcal) tarbimisele päevas. Loe lisa…

NutriData toitumisprogramm võimaldab analüüsida sinu praeguse menüü energia- ja toitainete sisalduse vastavust Eesti riiklikele ea- ja soopõhistele toitumissoovitustele. Registreeru Tervise Arengu Instituudi NutriData toimisprogrammi kasutajaks ja vaata, kas sinu toitumine vastab sinu vajadustele: http://tap.nutridata.ee/

Kui jääd hätta selle infoga ja vajad täiendavat abi oma kehakaalu või terviseprobleemiga, siis võta ühendust Terviseabi Toidust OÜ toitumisnõustajaga.

Registreeri vastuvõtule